marți, 25 martie 2014

Cum să scapi de furie

Lucrurile nu merg întotdeauna cum ne dorim, oamenii nu sunt așa cum ne așteptăm, viața poate fi amară uneori. Pe lângă amalgamul de emoții pe care le putem simți, cea mai nocivă este furia. Poate avea mai multe rădăcini, dar până la aprofundarea lor iată cum poți face față:


  1. Identificarea. În prim acest rând, identifică emoția. Știi că este furie pentru că îți vine pur și simplu să te metamorfozezi într-un Hulk verde de mânie, gata de făcut stricăciuni.
  2. Acceptarea. Ok. Ești furios. Simte-o prin tot corpul sau unde se simte mai bine, în fălci, în pumni, în limbaj verbal. Nu încerca să o renegi, să o ascunzi într-un cotlon întunecat al sufletului. O să izbucnească mai devreme sau mai târziu. Permite-ți să o simți și să accepți că ești furios acum. 
  3. Numărătoarea. Începe să numeri încet, în minte, până la zece. Dacă numeri prea repede, numără până la 100. De te enervezi și mai tare, atunci găsește repede un loc pentru:
  4. Golirea. Dacă e noapte, ieși afară la o plimbare și înspiră aer curat. Aleargă. Cel mai firesc lucru pe care-l fac oamenii furioși e să țipe/urle. Așa că găsește un loc singuratic și urlă singur la lună. Golește-te de toată încărcătură electrică și plină de negativism. Încerci doar să scapi de un demon invizibil și distructiv așa că nu fi timid, urlă cât poți tu de tare. Dacă e zi, găsește un loc unde poți vocifera în voie câteva minute. De unul singur. E important să nu implici pe alții în lupta ta. Dacă metodele acestea sunt prea brutale și animalice pentru tine, atunci apelează la
  5. Imaginație. Îți închipui că furia aia e un taur pe care trebuie să îl ții sub control. Ai cârmele în mână și vrei așa mult să îi dai drumul. Știi că dacă o vei face, vei provoca răni de ambele părți. Mai lărgește puțin strânsoarea și continuă să o ții sub control ferm. Amintește-ți că tu ești matadorul și ai toată puterea să îi dai lovitura finală.
  6. Inspirația profundă. Și la această tehnică, apelăm la imaginație, pe măsură ce inspiri și expiri profund, constant, îți imaginezi că furia este un nor roșu care se adună în proporții iar prin respirație reușești să-l îndepărtezi, să-l sufli cât mai departe până la evaporare.
  7. Acțiunea '' a sparge oalele '', la propriu. Atenționez, nu în capul cuiva!. Câdn ești furios, trupul intră într-o stare alternativă de tulburare, tensiune nervoasă manifestată prin mișcări grăbite și haotice. Dacă ai trecut prin asta, să sperăm că nu ai rănit pe nimeni cu veioza sau că potențialele victime au fost pe fază. Aici e aici: poți spulbera furia afară dacă o îndrepți spre anumite lucruri care nu ți-au plăcut niciodată, dar din nu știu ce motiv stupid, le-ai tolerat. Acum e momentul să spargi setul de farfurii cu maimuțe, telefonul din secolul trecut, paharele primite cadou, mâzgâlirea unui tablou și multe altele, ați rămâne uimiți câte lucruri pot atrage furia și o pot detensiona.
  8. Jurnalul furiei. Faptul de a așterne pe o hârtie sau într-un jurnal tot ceea ce te înfurie și îți năpădește mintea poate fi de un real ajutor în reducerea mâniei și chiar în a investigației a rădăcinii furiei.
  9. Dușul rece. Fă un duș rece sau spală-te cu apă rece peste față.. știți cum arată persoanele care fac saună... probabil așa veți arăta și voi, alegoric.
  10. Răbdare. Așteaptă înainte să faci ceva până se calmează spiritele. Așteaptă ca furia să-și reducă din intensitate. Accept-o și refuză orice acțiune verbală sau non-verbală.
Toate aceste metode nu presupun eliberarea furiei în prezența unei persoane. Cel mai indicat este să le faci singur, în spațiul tău, cu demonii tăi. Nu-ți vărsa răutatea spre altă ființă, pentru că vei regreta mai devreme sau mai târziu. Există și excepții, cu oameni ce se simt mai bine lovind mai alții sau pentru că au auzit că bătaia e ruptă din cer. Aș putea spune că și o palmă oferită peste o gură spurcată sau un comportament indezirabil este un acces de furie scurt și executat. În acele secunde de furie, persoanele care se înfurie ușor, probabil nici nu mai au timp pentru a menaja cu succes emoția de furie. Pentru cazuri patologice, recomand consultul unui specialist.

Acestea sunt tehnicile mele pentru managementul furiei. Voi cum procedați ?




joi, 13 martie 2014

Beautiful things dont ask for attention (3)

Ați auzit povestea despre violonistul dintr-o stație de metrou din Washington într-o zi rece de ianuarie ?
Bărbatul cu vioara a cântat 6 piese de Bach pentru aproximativ 45 minute. În tot acest timp, peste 2000 de persoane au trecut prin stație, cei mai mulți dintre ei grăbindu-se în drumul lor spre muncă. Doar șapte oameni s-au oprit pentru câteva clipe să-l asculte, pe lângă copiii care întoarceau capul, trași de mâinile părintești.

Nimeni nu a știut asta, dar violonistul din stație se numea Joshua Bell, unul din cei mai mari violoniști ai lumii. El a cântat unele din cele mai complicate piese scrise vreodată, cu o vioară ce valora 3,5 milioane $.

Aceasta este o poveste adevărată. Joshua Bell a făcut parte din experimentul social organizat de Washington Post despre prioritățile, gusturile și percepțiile oamenilor.




sâmbătă, 8 martie 2014

La mulți ani, femeie !



Iată că a venit și ziua celebrării femeilor de pretutindeni ! Ziua în care ne amintim nu doar originea acestei zile tradiționale ( lupta pentru drepturile sociale și politice ale femeilor ) dar și de femeile pe care le avem alături și care merită toată iubirea și aprecierea noastră. Mult timp feminitatea a fost percepută, femeia însăși, ca o slăbiciune, ca o ființă slabă și până astăzi, mentalitatea aceasta mai predomină. Să fii femeie nu înseamnă că ești slabă, e doar că nu ai nevoie de forța brută ca să câștigi o bătălie. Să fii femeie înseamnă senzualitate, voioșie, complicitate, zburdălnicie, dragoste, frumusețe, speranță, sacrificiu, strălucire, calitatea de a hrăni și de a îngriji. Să fii femeie înseamnă să-ți permiți să fii vulnerabilă fără a te rușina de asta. Pentru că atunci ești puternică. Și frumoasă. Să fii femeie înseamnă să suspini din când în când, pentru că nu găsești cuvintele care să întruchipeze toată frumusețea pe care o vezi cu ochii tăi. Și când ei plâng, plâng râuri uneori căci știu că ăsta e mijlocul prin care se pot elibera de suferință și decepții. Analogia nu e întâmplătoare, lacrimile ''spală'' suferințele și reanimează sufletul. Chipul i se luminează într-un zâmbet mai fermecător și jucăuș ca niciodată. Pentru că deja s-a gândit la o idee care o să-i compenseze momentele de tristețe. O femeie își poate schimba dispoziția de un milion de ori (cineva așa de imatur, ați spune) și în același timp poate transforma un băiețel într-un bărbat. O femeie e o mic suflet de războinică, nu abdică de la dragoste și de la a-i face pe ceilalți fericiți ! Dacă vă întrebați care e cea mai puternică armă creată vreodată, acum știți: FEMEIA. Așa că ar fi mai bine să nu o ''folosiți''.

















duminică, 2 martie 2014

Mentă


Astăzi am cules frunze de mentă. Vreau să le las să se usuce și apoi îmi voi face niște ceaiuri delicioase și sănătoase. Știți ce multe beneficii aduce menta ? Ceaiurile de mentă îmbunătățesc circulația sângelui, digestia, mirosul îmbătător de ulei de mentă poate înlătura senzațiile de greață și poate opri durerile de cap.
Uzul regulat de mentă ajută pacienții cu astm, fiind un natural stimulant, de aceea e indicat și în depresii și oboseli. Însă, aveți grijă, dacă consumați prea multă mentă, puteți irita nasul și gâtul.
Alte beneficii: ajută la slăbire, reduce acneea, previne cancerul, curăță căile respiratorii și stimulează memoria. De asemenea, știm că majoritatea tuburilor de paste de dinți conțin extract de mentă, cu calități germicide și care împrospătează respirația. Cel mai ușor mod de a obține o igienă dentară e să mestecați câteva frunze proaspete de mentă.
În plus, menta e folosită și în mâncare, la prepararea salatelor, a băuturilor răcoritoare, în delicatese, trufe de ciocolată. Menta mea arată super! Sunt mândră de mica recolta de mentă. 

sâmbătă, 1 martie 2014

Primavara să fie cu voi !

1 martie a venit cu ploaie. Am făcut multe lucruri astăzi. Am devenit nostalgică. Ce făceam eu acum câtiva ani de 1 martie ? Cutreieram tot orașul în căutare de mărțișoare. Pentru toti cunoscuții mei și oamenii mei dragi. De 1 martie ofeream și primeam mărțișoare. Și numai gestul ăsta ca tradiție îmi bucura sufletul. Puteam să văd cum natura renaște la viață și cei din jur par schimbați, învăluiți de un nor de dragoste și poftă de viață. Natura e contagioasă. Parfumul florilor plutește în aer. Se simte pretutindeni schimbarea. De 1 martie m-am trezit inspirată de Pablo Neruda. Tot ceea ce vă doresc de primavară nouă se rezumă într-un vers sublim:


« Vreau să fac cu tine, ceea ce face primavara cu cireșii. »