duminică, 31 martie 2013

Dacă ...














KATE WINSLET..cu toții o știm din Titanic, unde joacă alături de Leonardo DiCaprio, reușește în acest video să ne arate că se pricepe să și cânte. Melodia a fost realizată în 2001 și ulterior folosită ca parte din soundtrack în animația ''Christmas Carol: The Movie''. Prima dată când am auzit-o nu am înțeles mare lucru, dar am simțit ca într-un fel corelează cu niște sentimente profunde.. pe care obișnuiesc să le simtă femeile. Nu știu unde am citit, însă e în general adevărat, femeile sunt niște ființe melancolice, nostalgice. Se cufundă în trecut, în momentele frumoase și ..tot visează la ele, iar și iar. Și dacă nu fac ceva bine, apelează din nou la trecut, îl scormonesc pe toate fețele, își pun mii de întrebări care încep cu -dacă-, ceea ce seamănă și  cu regretele.  -Într-un fel, se chinuie încercând să mai trăiască ce au trăit odată, și de data asta știind exact ce să facă ..dar cum asta nu e posibil și alegerea făcută îi este nefavorabilă..atunci, cred, durerea devine mai putin insuportabilă, dacă se-ntoarce în trecut și modifică amintirile cu ce simte în prezent. Doare.. când greșești .. și știi mult mai târziu..lecția a fost greu plătită. Cred că melodia asta exprimă mai bine ce vreau să spun .. și cum Bob Marley știe foarte bine, o să-l citez acum: 

« There is a good thing about music, when its hits you, you feel no pain. «


sâmbătă, 30 martie 2013

Să Pașteți Fericiți !


Dacă de Crăciun, simbolul cel mai potrivit e Moșul Crăciun, bradul, carnea de porc.. de Paști, simbolul este reprezentat de un iepuraș. Deci, până la urmă e un mit. Tot mă întrebam eu de ce iepurașul e simbolul Paștelui și nu stă în frunte mieluțul sau alt animal. Nu, iepurașul anunță Paștele și  are grijă să consolideze tradiția. Asta cu principiul să credem în ea, că altfel ar sta situația. M am interesat puțin de originile iepurașului, ce a apărut prima dată ca simbol în Germania, secolul 16. Interesantă este tranziția acestuia ca simbol păgân în simbolul fertilității și învierii de Paști. După o legendă, se spune că în timpul iernii, o zeiță, Eostre, numită și zeița primăverii, găsește o pasăre pe moarte. Ca să o salveze, o transformă într un iepuraș. De ce tocmai în iepurașșșșș ? Ptr că simbolurile zeiței sunt ouăle și iepurașul. Așa se pare că ne-am pricopsit cu iepurașii. Toate bune și frumoase, asta e varianta oficială, pe care mulți dintre noi probabil nu o știu, asta e povestioara accesibilă publicului.. însă cred că ne scapă, totuși ceva. Dar haideți să ne veselim, primavara își anunță sosirea, iepurașul are daruri colorate ptr noi și tot ce ne mai rămâne de făcut este să paștem fericiți cu iepurașul viu (de aveți), cu cei de ciocolată, cu mielul viu și cu cel fript, cu pasca bună, drob, sărmăluțe și vin din belșug șii .. deja am gura apă. Paște fericit !


joi, 28 martie 2013

Colecție de citate


Îmi place mult să citesc și de a lungul timpului am tot răsfoit diverse cărți, în special gen istoric, psihologic, umoristic, or general beletristic.
M-am obișnuit ca, după ce terminam o carte de citit, să adun citatele, frazele, replicile care mi-au plăcut cel mai mult, sau nu le-am înțeles, ori pur și simplu sunt de-a dreptul filozofice, ori sună bine.


''Anticiclopedia filmului'' de Emmanuel Prelle si Emmanuel Vincenot 
  • ''Diferența dintre o zeiță și o vedetă este că măcar cu o zeiță ai șansa să te culci.''
  • Sirena: dispozitiv ingenios, instalat în mașinile de poliție, fără știrea ocupanților, care-i avertizează din timp pe hoți, spărgători, criminali în serie etc că sosesc forțele de ordine.
  • De ce nu există cinematografe drive-in decât în America ? Foarte simplu. În Anglia, e prea multă ceață. În Olanda, sala ar fi inundată cât ai zice ''pește''. În Laponia, nu e nicio noapte. În Coreea, proiectorul este în nord, iar ecranul în sud. Iar italienii nu suportă ideea de a sta 2 ore la volan fără să depășească mașina din față.

''AMO(U)R'' de Maxim Crocher
  • Viața era mult prea plină de mugete terifiante ca să o poți sechestra în cărți și speculații filozofice.
  • În fiecare dintre noi există un buncăr sau o cutie neagră de avion prăbușit.
  • Erotica desăvârșită, descuamată de pielițe fragile, nu la tinerețe se desfășoară, ci în odăile aerisite și solide ale maturității.
  • Sărutul este întotdeauna un alt popor și un nou popor. Ceva se naște o singură dată prin el. Și moare tot prin el, dar în aceeași clipă cu nașterea. Sărutul este o lume nouă întot regenerată de chiar ivirea și pieirea ei printre noi.
  • Există un mers al trenurilor pentru orice femeie și bărbat care vor să trăiască la maximum. Orarul acesta, trenuri, este de obicei, sălbatic, fără gări luxoase, fără săli de așteptare. Doar năpustire, limbi până în gâtlej băgate și iască sexuală.
''OM pansiv, om parșiv''  de DES McHale
  • Afacerile reprezintă arta de a extrage bani din buzunarul altora fără a recurge la violență. ( Max Amsterdam )
  • Un lucru pe care bărbații îl fac mai bine decât femeile, e să descifreze hărți. Bărbații descifrează mai bine hărți pentru că numai o minte de bărbat poate să creadă că un cm este egal cu o sută de kilometri. ( Roseanne Barr )
  • Dragostea înseamna să poți să-i storci punctele negre ale iubitului. ( Zoe Ball )
  • Ori de câte ori Congresul face o glumă, iese o lege și de câte ori face o lege, iese o glumă. ( Will Rogers )
  • Orice s-ar spune împotriva femeilor, sunt niște ființe mai bune decât bărbații, pentru că bărbatul a fost făcut din lut, iar femeia a fost facută din bărbat. ( Jonathan Swift )
  • La 58 de ani, sunt în floarea senilității. ( Joel Harris )
  • Mi s-a spus că, odată cu vârsta, o să devin mai înțelept. În ritmul ăsta, ar fi trebuit până acum să fiu genial. ( George Burns )
  • Școala e locul unde te duci când părinții nu te mai pot ține, iar economia înca nu te poate primi. ( John Updike )
  • Cu cât citesc mai mult din Socrate, cu atât mă mir mai puțin că l-au otrăvit. ( Thomas Macaulay )
  • Un roman englezesc este o poveste în care doi oameni se îndrăgostesc și apoi se plâng unul altuia timp de 400 de pagini. ( Colin Bowles )
  • Cel mai sigur semn al existenței unei inteligențe, undeva în univers, este faptul că nu a încercat să ne contacteze. ( Bill Watherson )
Recomand cu căldura această carte de MacHale, autorul a strâns cele mai spirituale replici așa că pe măsură ce vei citi, te vei amuza copios.

miercuri, 27 martie 2013

True Faithful Love


Cât de siguri putem fi de dragostea adevărată a cuiva ? Cât putem spera că ne vom bucura de acest dar ? Cât e capabil cel care iubeşte să continuă să iubească ? Nu e vorba aici doar despre cei pe care îi alegem ca parteneri, ci şi de prieteni, familie, fraţi de cruce- oameni care ne-au demonstrat că ne iubesc odată. Dar, din unele motive, ca distanţa sau timpul petrecut fără prezenţa lor dragă, te pot face să te îndoieşti de veridicitatea sentimentului. Că ar mai putea exista încă, că nu s-a stins, că s-a pierdut în neant şi e o schimbare ireversibilă. Oare chiar e posibil, cu excepţia mamelor, deşi şi aici pot exista excepţii care se abat, oare o persoană poate să fie fidelă iubirii unei singure persoane ? Sau a iubirii unui singur prieten ? De ce apar îndoielile ? Pentru că anumite idei create de mintea ta îţi spun că faptele vorbesc mai tare decât cuvintele. Îţi proiectezi în minte cum ai putea să crezi că nu s-a schimbat dragostea lor, prin necesitatea bifarii unor fapte, acţiuni, destul de credibile ca să nu începi să te gândeşti şi să te întrebi unde e acea scânteie de iubire. Fără mari declaraţii şi demonstraţii, cât de mult poate cineva să creadă în iubirea cuiva ? Cuvintele nu sunt întotdeauna de ajuns. Chiar şi cu un procent egal de mărturisiri şi acţiuni credibile, tot o să te întrebi dacă ai lângă tine o persoană suficient de onestă şi fidelă. Câţi dintre noi pot spune că au în viaţa lor o persoană care nu i-a dezamăgit niciodată ? Atunci când erau nesiguri şi rătăciţi, au reprimit dovada iubirii vii şi norii tristeţii şi îndoielii s-au risipit ca un fum. Dar nu s-a terminat aici. Încetezi să fii egoist şi să te aştepţi la perfecţiune din partea celeilalte persoane, şi totuşi iar te întrebi: e capabil cineva de dragoste absolută şi prietenie dincolo de frontiere şi ani ? Pot să se schimbe toate, în lumea asta mare, dar loialitatea iubirii ptr ceva, cineva să rămână intactă ? Dacă chiar exista cineva atât de loial şi de iubăreţ, ei bine, persoana acea iubită e cea mai norocoasă din lume-a simţit absolutul unui sentiment pur şi neîntinat. 
Astfel de semi-îngeri de oameni pot spune că am întâlnit în basme, filme. Nu şi în viaţa reală. Personajele, să dau un exemplu, Florentino Ariza din Love In The Time Of Cholera, cartea lui Gabriel Garcia Marquez, se îndrăgosteşte şi rămâne loial şi îndrăgostit de Fermina, ptr mai bine de 5 decenii, timp în care ei nu au putut fi împreună. Cât a putut să viseze la ea .. şi e ăsta model de dragoste absolută ? Depinde dacă nu punem la bătaie şi aventurile sale efemere cu diverse femei, cu care a împărţit patul nu şi inima. Sunt înclinată mai mult să zic că stăruinţa lui în a spera şi a o iubi dincolo de timp e mai puternică decât oţelul .. însă e alimentată de un plus: caracterul nepermis al iubirii, protestul tatălui fetei. Micile lor întâlniri au căpătat dimensiuni cosmice de amor în mintea şi inima eroului astfel că pot spune că dragostea lui a rezistat atât datorită creaţiei platonice din tenebrele raţiunii şi inimii deopotrivă. Din nou, oare chiar există cineva capabil de aşa ceva ? Şi să uşuram situaţia puţin .. obiectul idolatriei şi loialităţii absolute să fie o femeie neasemuit de frumoasă ..știți .. așa, un înger de femeie,.ca după ce e norocoasă de frumuseţe să fie şi de dragoste loială! Da, daa... astea chiar se întâmplă în lume și în cărți! Deci tot mai e o șansă până la urmă ..noroc că semăn puțin cu Salma Hayek.! Uite o formă abrutizată de loialitate .. admirarea unui actor! ..*fanatism* cuminte, dar nu cred că îmi place ideea asta.   În fine, o să văd ce părere are câinele meu despre asta.

Ecranizări - partea a 2 - a

Continuare: 


41. To kill a Mockingbird (1962) - Nuvela dupa Harper Lee - Regia: Robert Mulligan

42. Confessions of a Shopaholic (2009) - Nuvela de Sophie Kinsella - R. P.J. Hogan

43. It's Kind of a Funny Story (2010) - Romanul autobiografic al lui Ned Vizzini - R: Anna Boden

44. Thank You For Smoking (2005) - Nuvela de Christopher Buckley - R: Jason Reitman

45. War of the Worlds (2005) - Romanul lui H.G. Wells - R: Steven Spielber

46. The Count of Monte Cristo (2002) - Alexandre Dumas - Regia: Kevin Reynolds

47. Dracula (1992) - Bram Stoker - Regia: Francis Ford Coppola

48. The Last of the Mohicans (1992) - James Fenimore Cooper

49. The Devil Wears Prada (2006) - Romanul lui Lauren Weisberger

50. The Time traveler's Wife (2009) - Romanul lui Audrey Niffenegger

51. We need To talk About Kevin (2011) - Romanul lui Lionel Shriver

52. Charlie and The Chocolate Factory (2005) - Romanul omonim al lui Roald Dahl - Regia: Tim Burton

53. Gone With The Wind (1939) - Romanul cu acelasi nume de Margaret Mitchell - R: Victor Flemming

54.  The Girl With The Dragon Tattoo  (2009) - Nuvela suedezului Stieg Larsson

55. The Golden Compass (2007) - Romanul fantastic al lui Philip Pullman ''Northern Lights''- R: Chris Weitz

56. The Time Machine (2002) - Romanul omonim al lui H.G.Wells

57    Silence Of The Lambs  (1991) - Romanul omonim al lui Thomas Harris - R: Jonathan Demme

58. Rain Man (1988) - Romanul omonim al Leonorei Fleischer - R: Barry Levinson

59. Lolita (1997) - Romanul cu acelasi nume de Vladimir Nabukov - R: Adrian Lyne

60. Extremely loud & Incredibly Close (2011) - Romanul omonim al lui Jonathan Safran Foer - R: Stephen Daldry

61. The Woman In Black (2012) - Romanul omonim al Susanei Hill - R: James Watckins

62. Total Recall (1990) - Romanul lui Phillip K. Dick - R: Paul Verhoeven

63. Minority Report (2002) - Romanul lui Phillip K. Dick - R: Steven Spielberg

64. Scent Of A Woman (1992) - Romanul lui Giovanni Arpino - R: Martin Brest

65. Dear John (2010) - Romanul omonim al lui Nicholas Sparks - R: Lasse Hallfstrom

66. The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) - Romanele lui J.R.R. Tolkien -R: Peter Jackson

67. The Prestige (2006) - Romanul omonim al lui Christopher Priest - R: Christopher Nolan

68. Cold Mountain (2003) - Romanul omonim al lui Charles Frazier - R: Anthony Minghella

69. Bridget Jone's Diary (2001) - Romanul omonim al Helenei Fielding - R: Sharon Maguire

70. The Help (2011) - Romanul omonim al lui Kathryn Stockett - R: Tate Taylor

71. Hugo (2011) - Romanul ''The Invention Of Hugo Cabret'' de Brian Selznick

72. Up In The Air (2009) - Romanul omonim al lui Walter Kirn - R: Jason Reitman

73. One Day (2011) - Romanul omonim al lui David Nicholls - R: Lone Scherfig

74. I am A Legend (2007) - Romanul omonim al lui Richard Matheson - R: Francis Lawrence

75. Stardust (2007) - Romanul omonim al lui Neil Gaiman - R: Matthew Vaughn

76. Speak (2004) - Romanul lui Laurie Halse Anderson - R: Jessica Sharzer

77. Legend Of The Fall (1994) - Romanul lui Jim Harrison - R: Edward Zwick

78. The Witches Of Eastwick (1987) - Romanul omonim al lui John Updike - R: George Miller

79. Never Let Me Go (2010) - Romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro - R: Mark Romanek

80. John Carter (2012) - Romanul lui Edgar Rice Burroughs ''A princess of Mars'' - R: Andrew Stanton

81. Beastly (2011) - Romanul lui Alex Flinn - R: Daniel Barnz

82. Coraline (2009 ) - Romanul omonim al lui Neil Gaiman - R: Henry Selick

83. P.S. I Love You (2007) - Romanul omonim al Ceciliei Ahern - R: Richard LaGravanese

84. The Perks Of Being A Wallflower (2012) - Romanul omonim al lui Stephen Chbosky - R: Tot el

85. Shutter Island (2010) - Romanul Lui Dennis Lehane - R: Martin Scorsese

86. Eyes Wide Shut (1999) - Romanul omonim al lui Arthur Schnitzler - R: Stanley Kubrick

87. The Pelican Brief (1993) - Romanul omonim al lui John Grisham - R: Alan J. Pakula

88. The Hours (2002) - Romanul omonim al lui Michael Cunningham - R: Stephen Daldry

89. Eat Pray love (2010) - Romanul omonim al Elizabethei Gilbert - R: Ryan Murphy

90. American Psycho (2000) - Romanul omonim al lui Bret Easton Ellis - R: Mary Harron

91. The Hunger Games (2012) - Romanele lui Suzanne Collins - R:  Gary Ross

92. My Week With Marylin (2011) - Cartea lui Colin Clark - R: Simon Curtis

93. Crazy Heart (2009) - Nuvela lui Thomas Cobb - R: Scot Cooper

94. Mysterious Skin (2004) - Romanul omonim al lui Scott Heim - R: Greg Araki

95. The Girl With A Pearl Earring (2003) - Roman al lui Tracy Chevalier - R: Peter Webber

96. The Other Boleyn Girl (2008) - Nuvela Philippei Gregory - R: Justin Chadwick

97. Love and Other Impossible Pursuits (2009) - Romanul omonim al Ayelet Waldman - R: Don Roos

98. Everything is Illuminated (2005) - Nuvela lui Jonathan Safran Foer - R: Liev Schreiber

99. Notes on a Scandal (2006) - Romanul omonim al lui Zoe Heller - R: Richard Eyre

100. Memoirs of a Geisha (2005) - Romanul omonim al lui Arthur Golden - R: Rob Marshall

101. Cloud Atlas (2012) - Romanul omonim al lui David Mitchell - R: Fratii Wachowski, Tom Tykwer

102. Thank You For Smoking (2005) - Nuvela lui Christopher Buckley - R: Jason Reitman

103. One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975) - Romanul omonim al lui Ken Kesey - R: Milos Forman

104. The Odd Life of Timothy Green (2012) - Adaptare dupa nuvela fantastică a lui Ahmet Zappa, regia lui Peter Hedges

105. Jack Reacher (2012) - Romanul omonim al lui Lee Childs - R: Christopher McQuarrie

106. Candy (2006) - Nuvela lui Luke Davies - R: Neil Armfield

107. A Love Song for Bobby Long (2004) - Nuvela ''Off Magazine Street'' a lui Ronald Everett Capps - R: Shainee Gabel

108. Catch me if you can (2002) - Cartea lui Frank Abagnale, regia: Steven Spielberg

109. Frida (2002) - Cartea lui Hayden Herrera, regia : Julie Taymor

110. Lovely Bones (2009) - Bestseller al Alicei Sebold, regia: Peter Jackson

111. Les miserables (2013) - Mizerabilii lui Victor Hugo, regia: Tom Hooper

112. The boy in the striped pyjamas (2008): Cartea lui John Boyne, Regia: Mark Herman

113. 25th Hour (2002) : Bazata pe cartea lui David Benioff, regia: Spike Lee

114. Venuto al mundo (2012) : Cartea Margaretei Mazzantini, regia: Sergio Castellitto

115. Rear Window (1954) : Bazat pe cartea lui Cornell Woolrich - It had to be murder, regia: Alfred Hitchcock

116. Adore (2013) : Cartea omonimă a lui Doris Lessing, regia: Anne Fontaine

117. Miss Pettigrew lives for a day (2008): Nuvela lui Winifred Watson, regia: Bharat Nalluri

118. Veronika decides to Die (2009): Cartea lui Paulo Coelho, regia: Emily Young

119. The Ruins (2008):Romanul omonim al lui Scott Smith, regia: Carter Smith

120. A Scanner Darkly (2006); Romanul SF omonim al lui Philip K. Dick, regia: Richard Linklater

121. Carrie (2013), Romanul omonim al lui Stephen King, regia: Kimberly Pierce

122. The book Thief (2013) Romanul omonim al lui Markus Zusak, regia: Brian Percival

123. The Phantom of the opera (2004), Nuvela de Gaston Leroux, regia: Joel Schumacher

124. High Fidelity (2000), Nuvela omonima de Nick Hornby, regia:Stephen Frears

125. The life before her eyes 2007, Cartea omonima de Laura Kasischke, regia: Vadim Perelman

126. Mildred Pierce 2011, Nuvela cu acelasi nume de James M. Cain, regia: Todd Haynes

127. Portrait of a Lady 1996 , Romanul comonim semnat de Henry James, regia: Jane Campion

128. The Road 2009, Romanul omonim al lui Cormac McCarthy, regia: John Hillcoat

130. Savage Grace 2007, Romanul omonim al Nataliei Robins si Steven Aronson, regia: Tom Kalin

131. Blindness, 2008; Romanul lui Jose Saramago-Eseu despre orbire. regia Fernando Meirelles

132. Gone girl, 2014. Romanul omonim al Gillianei Flynn, Regia:David Fincher

133. The physician 2013, Romanul lui Noah Gordon, best-seller. Regia:Philipp Stolz

134. The secret life of bees 2008, Romanul omonim al Sue Monk Kidd, Regia: Gina Prince-Bythewood



     
Cu siguranţă mai sunt şi altele, însă acest top este construit din experienţa mea cinematografică.

luni, 25 martie 2013

Do you like music ? - Do you like breathing ?

Tot navigând pe valurile internetului, am dat din întâmplare(?) pe anumite site-uri unde posesorii îşi prezentau gusturile muzicale cele mai iubite .. aşa că mi-am făcut şi eu propria listă cu melodii motivaţionale, ce mă binedispun sau pur şi simplu, îmi amintesc că .. nu e chiar atât de rău. Şi da, muzica are o mare influenţă în schimbarea stării de spirit. Nu ar trebui subestimată. Chiar şi când eşti trist, şi asculţi numai melodii triste, asta nu te cufundă şi într-o stare mai adâncă de tristeţe, nu, durerea e împărţită, cântată, diagnosticată, tratată şi în cele din urmă, lecuită. :)

Iată playlist-ul meu energizant:













13. Leona Lewis - Happy                                        

















30. Bob Marley - Sun is Shining                                       







miercuri, 20 martie 2013

Avem timp - OCTAVIAN PALER

Avem timp pentru toate. Să dormim, să alergăm în dreapta şi-n stânga, să regretăm c-am greşit şi să greşim din nou, să-i judecam pe alţii şi să ne absolvim pe noi înşine, avem timp să citim şi să scriem, să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris, avem timp să facem proiecte şi să nu le respectăm, avem timp să ne facem iluzii şi să răscolim prin cenuşa lor mai târziu. Avem timp pentru ambiţii şi boli, să învinovăţim destinul şi amănuntele, avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare, avem timp să ne-alungam întrebarile, să amânăm răspunsurile, avem timp să sfărâmăm un vis şi să-l reinventăm, avem timp să ne facem prieteni, să-i pierdem, avem timp să primim lecţii şi să le uitam dupa-aceea, avem timp să primim daruri şi să nu le-nţelegem. Avem timp pentru toate. Nu e timp doar pentru puţină tandreţe. Când să facem şi asta - murim. Am învăţat unele lucruri în viaţă pe care vi le împărtaşesc şi vouă !!! Am învăţat că nu poţi face pe cineva să te iubească Tot ce poţi face este să fii o persoană iubită. Restul ... depinde de ceilalţi. Am învăţat că oricât mi-ar păsa mie Altora s-ar putea să nu le pase. Am învăţat că durează ani să câştigi încredere Şi că doar în câteva secunde poţi să o pierzi. Am învăţat că nu contează CE ai în viaţă Ci PE CINE ai. Am învăţat că te descurci şi ţi-e de folos farmecul cca 15 minute După aceea, însa, ar fi bine să ştii ceva. Am învăţat că nu trebuie să te compari cu ceea ce pot alţii mai bine să facă Ci cu ceea ce poţi tu să faci. Am învăţat că nu contează ce li se întâmplă oamenilor Ci contează ceea ce pot eu să fac pentru a rezolva. Am învăţat că oricum ai tăia Orice lucru are doua feţe. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi cu cuvinte calde S-ar putea să fie ultima oară când ii vezi. Am învăţat că poţi continua înca mult timp După ce ai spus că nu mai poţi. Am învăţat că eroi sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie Indiferent de consecinţe Am învăţat că sunt oameni care te iubesc Dar nu ştiu s-o arate. Am învăţat că atunci când sunt suparat am DREPTUL să fiu suparat Dar nu am dreptul să fiu şi rău Am învăţat că prietenia adevarată continuă să existe chiar şi la distanţă Iar asta este valabil şi pentru iubirea adevarată. Am învăţat că, dacă cineva nu te iubeşte cum ai vrea tu Nu înseamnă că nu te iubeşte din tot sufletul. Am învăţat că indiferent cât de bun iţi este un prieten Oricum te va răni din când în când Iar tu trebuie să-l ierţi pentru asta. Am învăţat că nu este întotdeauna de ajuns să fii iertat de alţii Câteodata trebuie să inveţi să te ierţi pe tine însuţi Am învăţat că indiferent cât de mult suferi, Lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trecutul şi circumstanţele ti-ar putea influenţa personalitatea Dar că TU eşti responsabil pentru ceea ce devii. Am învăţat că, dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc. Şi nici faptul că nu se ceartă nu dovedeşte că se iubesc. Am învăţat că uneori trebuie să pui persoana pe primul loc Şi nu faptele sale Am învăţat că doi oameni pot privi acelaşi lucru Şi pot vedea ceva total diferit. Am învăţat că indiferent de consecinţe Cei care sunt cinstiţi cu ei însişi ajung mai departe în viaţă Am învăţat că viaţa îţi poate fi schimbată în câteva ore De către oameni care nici nu te cunosc. Am învăţat că şi atunci când crezi că nu mai ai nimic de dat Când te strigă un prieten vei găsi puterea de a-l ajuta. Am învăţat că scrisul Ca şi vorbitul Poate linişti durerile sufleteşti Am învăţat că oamenii la care ţii cel mai mult Îţi sunt luaţi prea repede ... Am învăţat că este prea greu să-ţi dai seama Unde să tragi linie între a fi amabil, a nu răni oamenii şi a-ţi susţine părerile. Am învăţat să iubesc Ca să pot să fiu iubit.

duminică, 17 martie 2013

Ploaia

Plouă. Afară plouă. Pic, pic, pic. Picură un pic. Pic, pic, pic. E o vreme de nimic. Să stai doar pe pervazul ferestrii şi şă pici şi tu într-o baltă cu melancolie. Ploaia are ceva nostalgic, de demult în ea. Ca şi cum ar curge tristeţe. Priveşti ploaia şi te gândeşti invariabil la trecut. La lucruri de care ţi-e dor. Sau care au rămas nelămurite. Suspendate ca o picătură de ploaie. Sau nu te gândeşti la nimic. Ploaia te linişteşte. Te calmează. Cu fiecare picătură, te cufunzi treptat într-un abis, şi pluteşti, fără ţintă spre nicăieri. E mai mult decât bine. E aproape o terapie, de relaxare prin ploaie. Dacă te-ar striga cineva, ar trebui s-o facă de două, trei ori. Şi plouă. Picăturile astea care nu se mai opresc. Cad din înălţimi şi stropesc pământul. Nu eşti afară ca să auzi cum bobiţele astea de apă se contopesc zgomotos şi ceva din tine vrea să ştie. Au ceva fermecător în ele. Seamănă cu nişte cristale care se sparg la contactul cu apa sau pământul în mii de cioburi. E un moment unic atunci. Tre sa fii pe fază. Se petrece repede ca orice altă mică minune. Unii cercetători au înregistrat momentele şi le-au văzut apoi cu încetinitorul. O picătură de apă   ce loveşte apa ca un balon şi provoacă în jurul său, la distanţe egale unde de tulburare şi ţâşnituri vioi. E magic ..şi când vezi mai multe picături cum formează acele cerculeţe în apă, ca nişte flori care îşi deschid petalele, e.. natural de frumos. Ploaia are şi ceva măreţie în ea. Şi când simţi asta, e vremea ta. Vreme frumoasă, pentru că ieşi afară şi te opreşti şi laşi picăturile să te atingă, să creeze şi pe chipul tău fericit acele flori efemere şi delicate. Te simţi binecuvântat totodată, pentru că trăieşti cu ploaia şi nu fugi de ea. Când cade ploaia, ea cântă. Şi te îndeamna şi pe tine. Totul curge natural. Cânţi senzaţiile, cântă totul din tine. Asta se numeşte clipă de fericire. Sublim. Dar ...se aude
Un TUNET! te scuturi uşor înspăimântat şi revii la contemplare. Acum curge torenţial. Curge cu găleata. Nu mai e atât de linişte. Parcă s-a făcut şi mai frig. Te ridici şi-pui ceva mai gros pe tine. Abia acum vezi că animăluţele sunt în casă. O căţea şi un motan. Stau amândoi cuibăriţi în coş şi .. se spală, se dezmiardă. Numai asa cum ştiu ei. Mă-ntreb dacă nu e vreo aluzie.



sâmbătă, 16 martie 2013

Ecranizari

Filme bune ecranizate după romane 


  1. Gone baby gone (2007) - Inspirată din romanul omonim al lui Dennis Lehane -Regia: Ben Affleck 
  2. The shining (1980) - Romanul lui Stephen King - R: Stanley Kubrick
  3. Anna Karenina (2012) - Romanul lui Lev Tolstoi - R: Joe Wright
  4. Jane Eyre (2011) - Romanul omonim al Charlottei Bronte - R: Cary Fukunaga
  5. Pride & Prejudice (2005) - Romanul omonim al lui Jane Austen - R: Joe Wright
  6. Atonement (2007) - Romanul omonim al lui Ian McEwan - R: Joe Wright
  7. Water for Elephants (2011) - Cartea cu acelaşi nume de Sara Gruen - R: Francis Lawrence
  8. The Godfather - Romanul lui Mario Puzo -R: Francis Ford Coppola
  9. Harry Potter - J. K . Rowling -R: Chris Columbus, Alfonso Cuarón, David Yates, Mike Newell
  10. Lord of the Rings - Cartile lui Tolkien - Regia: Peter Jackson
  11. Twilight - Romanele lui Stephenie Meyer - R: Catherine Hardwicke
  12. Chronicles of Narnia - Povestile lui Carl Lewis - R: Andrew Adamson
  13. A Christmas Carol (2009) - Charles Dickens - R: Robert Zemeckis
  14. The Painted veil (2006) - Inspirat din romanul clasic al lui Somerset Maugham - R: John Curan
  15. Love in the time of cholera (2007) - Romanul lui Gabriel Garcia Marquez - R: Mike Newell
  16. Memoria de mis putas tristas (2011) - Romanul omonim al lui GGMarquez - R: Henning Carlsen
  17. Dorian Gray (2009) - Bazat pe romanul lui Oscar Wilde ''Portretul lui Dorian Gray'' - R: Oliver Parker
  18. The English Patient (1996) - Dupa romanul lui Michael Ondaatje - R: Anthony Minghella
  19. The Shawshank Redemption (1994) - Stephen King - R: Frank Darabont
  20. Fight Club (1999) - Romanul omonim al lui Chuck Palahniuk - Regie: David Fincher
  21. A clockwork Orange (1971) - Romanul lui Anthony Burgess - Regie: Stanley Kubrick
  22. It's a Wonderful Life (1946) - Short story by Philip Van Doren Stern ''The Greatest Gift''- Regie: F. Capra
  23. The Notebook (2004) - Romanul omonim al lui Nicholas Sparks - Regie : Nick Cassavetes
  24. A walk to Remember (2002) - Nicholas Sparks - Regie : Adam Shankman
  25. The curious case of Benjamin Button (2008) - Nuvela lui F. Scott Fitzgerald - Regie: David Fincher
  26. Perfume: The Story of a Murderer (2006) - Romanul lui Patrick Suskind ''Parfumul'' - Regie: Tom Tykwer
  27. Ella Enchanted (2004) - Nuvela omonima a lui Gail Garson Levine - R: Tommy O'Haver
  28. The Boy in the Striped Pyjamas (2008) - Nuvela lui John Boyne - R: Mark Herman
  29. The Reader (2008) - Romanul lui Bernhard Schlink - R: Stephen Daldry
  30. Alice in Wonderland (2010) - Lewis Caroll - Regie: Tim Burton
  31. Flipped (2010) - Romanul omonim al Wendelinei Van Draanen - R: Rob Reiner
  32. L.A. Confidential (1997) - Roman de James Elroy - Regia: Curtis Hanson
  33. The Bone Collector (1999) - Romanul lui Jeffrey Deaver - Regie: Philip Noyce
  34. Dangerous Liaisons (1988) - Romanul omonim al lui François Choderlos de Laclos - Regie: Stephen Frears
  35. Tuck Everlasting (2002) - Romanul omonim al Nataliei Babbitt - Regie: Jay Russell
  36. Les misérables (2012) - Romanul lui Victor Hugo - Regie: Tom Hooper
  37. Stand By Me (1986) - Nuvela lui Stephen King ''The Body'' - Regie: Rob Reiner
  38. Little Children (2006) - Nuvela cu acelasi nume al lui Tom Perrotta - Regie: Todd Field
  39. Children of Men (2006) - Romanul lui P.D. James -  Regia: Alfonso Cuarón
  40. Revolutionary Road (2008) - Nuvela omonima a lui Richard Yates - Regie: Sam Mendes
  41. Life of Pi (2012) - Dupa nuvela lui Yann Martel - Regie: Ang Lee
Partea I.

Odiseea Sufletului



Life of Pi, în regia lui Ang Lee, ecranizarea după romanul lui Yann Martel, reuşeşte să construiască o lume feerică, dezlănţuiţă de imaginaţia debordantă a unui om inspirat. Filmul este spus ca o aventură trăită de un adolescent, Pi, poreclit iniţial Pişăciosu', de copiii de la şcoală pentru că tatăl său îl numise dupa o piscină franceză (Piscine Molitor), asta la îndemnul unchiului său onorific, Mamaji. Copiii îl ironizează, însă asta ia sfârşit odată cu demonstraţia tânărului de a şti toate zecimalele lui Pi. De atunci, l-au numit simplu Pi. Familia sa întâmpină greutăţi şi sunt nevoiţi să părăsească India, plecând spre Canada. În timpul călătoriei, o furtună devastează vasul şi el rămâne singurul supravieţuitor într-o barcă, laolaltă cu o zebră, o hienă, un urangutan şi un ..tigru bengal.
De aici, începe o odisee menită să maturizeze sufletul băiatului. Oricât de ireversibile au fost pierderile, băiatul nu se lasă pradă deznădejdii şi, pentru a se păstra în siguranţă faţă de tigru, improvizează o schelă cu vâsle, pe care o ţine aproape de barcă legată cu o funie de bompres(sper că aceasta e denumirea, dacă nu, scuzele mele). Timpul curge lent pe mare, imensitatea are ceva înspăimântător de frumos, însă faptul că Pi nu este singur, ci cu nişte animale îi păstrează simţurile alerte şi minta ocupată. Începe să consemneze faptele întâmplate, să scrijelească pe barcă zilele trecute, să se documenteze dintr-o carte cu instrucţiuni la bord. Pi continuă să reziste şi însăşi frica faţă de tigru, numit Richard Parker, îl ţine în viaţă, cum mărturiseşte şi el la finalul aventurii. 
Pi rătăceşte pe mare, mai mult de 250 zile şi în tot acest timp descoperă lucruri şi vietăţi uluitoare, pe care nu le va uita niciodată. Este una dintre cele mai frumoase poveşti de naufragiere şi de supravieţuire în condiţii austere. Să nu mai vorbesc de comuniunea omului cu animalul, prinşi în pustietatea mării , 2 fiinţe care pot comunica prin ferestra sufletului, ochii. Dacă nu aţi văzut încă filmul, ar trebui să o faceţi. Şi pentru că nu e frumos să dai prea multe detalii în cazul ăsta, nu voi mai povesti nimic din cuprinsul filmului. Uneori, cuvintele nu au multă substanţă şi nu pătrund în adâncul sufletului, de aceea e mai bine să vezi cu proprii ochi şi să citeşti dincolo de reflexiile în ei.
 Vizionare foarte plăcută !



marți, 12 martie 2013

Replici din filme - Partea a 2 a

Continuam cu colectarea de replici faimoase, amuzante, de duh, din filmele vizionate si nu numai. Cu siguranta, sunt o multime, unele nu ni le aducem aminte imediat, insa un indiciu sau o recapitulare ne poate improspata memoria. 

12. Taxi Driver(1976) - '' Are you talking to me ?'' ( Travis )

13. The Godfather(1972) - ''I'm gonna make him an offer he can't refuse.'' (Vito)

14. The Terminator(1984) - ''I'll be back'' ; ''Talk to the hand''

15. Martian child(2007) - ''Be ware, I Almost disney-graded you.'' ( Dennis)
                                    '' Superstars doesn't exist, only supernovas and white dwarfs''.

16. Julie & Julia(2009) - ''Youre the butter to my bread, youre the breath to my life.''

17. Seabiscuit(2003) - '' You know, you don't throw a whole life away just 'cause he's banged up a little.'' ( Smith)

18. A lot like love(2005) - ''Honestly, if you re not willing to sound stupid, you don't deserve to be in love.'' ( Emily )

19. The Holiday(2006) - ''I'm miraculously done being in love with you! Ha! I've got a life to start living.'' (Iris)

20. Freedom Writers(2007) - ''Your bags are packed and you think the wine will give me a headache ?'' ( Erin )

21. Scent of a woman(1992) - ''Now I have come to the crossroads in my life. I always knew what the right path is. Without exception, I knew. But I never took it. You know why ? It was too damn hard.'' 

                                         ''If you're tangled up, just tango on.''

22. Lord of the rings - ''Even the smallest person can change the curse of the future.''
                                ''End ? No, the journey doesn't end here. Death is just another path ..One that we all must take. The grey rain-curtain of this world rolls back, and all turns to silver glass ..And Then you see it. -Pippin: What ? Gandalf ? .. See what ? ..G: White shores, .. and beyond a far green country under a swift sunrise. Pippin: Well, that isn't so bad. G: No .. no it isn't.''
                                ''There's something good in this world, and it's worth fighting for.'' (Sam)
                                ''Where there's life, there's hope, and need of vittles.''
                                ''If you do not find a way, no one will.'' (Galadriel)

23. Pirates of the Caribbean - '' If youre waiting for the opportune moment, that was it.''
                                           '' You must fight .. to run away.''
                                            ''Nobody move! I've dropped my brain.''

To be continued.

vineri, 8 martie 2013

La Mulţi Ani, Femeie !


Ce s-ar mai putea spune despre femeie decât s-au spus deja ? Femeia e un subiect universal şi o făptura omniscientă, femeia este muza artiştilor, dătătoare de viaţă, înzestrată cu dragoste necondiţionată, femeia este talismanul tău norocos, ea este tot ce ai nevoie pentru o lume mai bună. Ştiu că nu exagerez când zic asta: cu toţii avem în viaţa noastră, femei care ne transmit iubirea lor şi pe care le iubim. Nu-sunt femei din revistele glossy, ci sunt femei autentice, frumoase prin calitatea lor de a vă înconjura cu dragoste şi siguranţă şi de a vă ambiţiona să fiţi mai buni decât sunteţi. Deşi unii spun că ele încearca mereu să-l schimbe pe celălalt, nu e totalmente adevărat, pentru că ea vede în celălalt o creaţie minunată, însă timidă în a-şi manifesta potenţialul maxim. 
Femeia este menită să iubească şi să fie iubită. Nu ''complet'' înţeleasă, cum zice şi Oscar Wilde. Orice altceva ce nu rezonează ..duce la ofilire. 
Recomand ptr această zi, sau potrivit cu această zi, de fapt oricând e clipa mai ales pentru femeile care şi-au pierdut din strălucire ori au rătăcit-o pe undeva, un film regizat de un român, Radu Mihăileanu ''La Source des femmes(2011)'', unde aduce odă femeii.
În incheiere, mititica Carro vă oferă o frezie divin mirositoare, motiv pentru care stă deasupra lăbuţii şi nu între dinţi :D.




joi, 7 martie 2013

Stereograme - Imagini în spaţiu

Internetul ăsta e uimitor. Mi-am adus aminte că, acum ceva timp, navigând pe el, am găsit un site, unde se expuneau nişte imagini, fotografii care ascundeau altă imagine. Curioasă, am încercat şi eu. Este vorba despre stereograme. Stereogramele sunt imagini bidimensionale care ascund imagini 3D, dacă ştii să le priveşti cum trebuie. Există trei metode a reuşi să priveşti o stereogramă:
  1. Privirea paralelă: aici trebuie să creăm 2 linii de vedere paralele( câte una pentru fiecare ochi ) şi apoi să focalizăm un punct cât mai îndepărtat.
  2. Privirea încrucişată: privim la imagine şi ne încrucişăm privirea, cât facem asta vedem că apar 4 imagini, relaxăm privirea până când sunt 3 imagini.. cea din mijloc e tridimensionala. 
  3. Privirea ''prin'' şi ''in spatele'' imaginii.     
Eu m-am chinuit timp de 3 zile să văd o imagine 3D ..însă a meritat tot efortul. La început, am încercat toate tehnicile, priveam în gol, prin, în spatele imaginii, la câţiva cm de imagine, 20 secunde, 2-5 minute. Este recomandat să nu fixăm privirea mult timp, dacă nu avem reuşite imediate, luăm pauză şi apoi încercăm din nou 10 minute. Eu am fost extrem de fericită şi uluită când am văzut prima imagine 3D. Un trandafir. Cel mai uşor şi mai bine pot vedea astfel de imagini dacă îmi apropii ochii f mult de imagine, fixez un punct de pe ea şi apoi mă îndepărtez încet, uşor. Trebuie să aveţi şi multă răbdare, mie mi-a luat atât că mă enervam repede că nu-mi ieşea, dar la capătul efortului o să vă simţiţi ca fermecaţi. Am sărit în sus de bucurie ca un copil mic care şi-a primit în sfârşit jucăria visată. Merită din plin :)








In prima imagine se văd majorete, a2a o veveriţă, a3a o femeie pe un cal, ultima, vortex.
Voi ataşa şi câteva imagini care se pot vedea mai ales cu tehnica cross-eyed( încrucişată )





Alte stereograme mai puteţi vedea aici, ori aici, sau aici.


                                                                                                  


           













marți, 5 martie 2013

Uite aşa .. bine !


Astăzi mi-am şters contul de Facebook. Îl făcusem cu o vreme de 3 ani în urmă, dintr-un motiv absolut curios: să pot vedea pozele unei persoane. Contul a rămas '' în paragină'' o perioadă, dar tot începeam să primesc pe mail diverse notificări şi cereri de prietenie, plus că era la modă să te autentifici cu un cont pe cel mai ''beton'' site de socializare, aşa că am decis să-l iau în serios şi să-l aranjez. Ca pe o carte de vizită. Mda. ŞI uite aşa, fără să-mi dau seama, am început să-mi ocup timpul şi cu chestia asta. Să-mi pierd timpul, pardon. La început, era o lume nouă, atâtea fluxuri de infos, de la prieteni, de la alţii, prieteni noi regăsiţi, chat, poze, o nebuneală. A, şi likee-urile alea dupa care lumea plângea şi încă o mai fac. O vreme a fost interesant, dar apoi am început să mă plictisesc, privind la aceleaşi pagini cu diverse idei ''înţelepte'' şi cum toţi le apreciază, dau din cap şi aprobă(''îmi place'' - ''Nu-mi place'' nu este, toate bune si frumoase) însă nimeni nu pune în practică ce vede, sau cum unii îşi postează zilnic poze în care stau ca la buletin, distribuie zicale contemporane..comentează pe unde ai mai fost şi ce-au mâncat la cină. Nu spun că toate astea sunt greşite. Dar se întrec cu gluma. Site-ul ăsta evoluează spre acapararea vieţii sociale într-un ecran virtual. Plus că îţi poate da şi dependenţă. Şi cu cât e mai confortabil, cu atât timpul tău e din plin consumat. Or fi şi avantaje, dar asta e altă poveste. Eu m-am săturat de această plagă virtuală. Şi cele mai interesante si uimitoare persoane pe care le cunosc, nu folosesc Feisbucu'. Aşa că renunţ fără regrete la existenţa mea pe Facebook, pentru a-mi petrece mai mult timp cu oamenii mei dragi. 

sâmbătă, 2 martie 2013

Replici memorabile din filme

Tuturor ne plac filmele. Comedii, actiune, science fiction, romantice, istorice, documentare, drame, aventuri, thrillere, filmele si arta cinematografica reprezinta ce'a de'a saptea arta a lumii si una din activitatile placute de petrecere a timpului. Din filmele pe care le vedem, reusim sa retinem mai usor anumite replici ce ar putea constitui mesajul filmului sau pur si simplu sunt niste replici inspirationale, motivationale si spirituale. Asta am cautat in filmele pe care le'am vizionat. Si am facut, astfel, o lista cu replicile care mi'au placut cel mai mult. Lista are un capat ..si e deschisa la noi sugestii. Ordinea e aleatorie.

1. The pursuit of happyness (2006) - You got a dream, you gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you, you can't do it. If you want somethin', go get it. ( Christopher Gardner )

2. We bought a zoo (2011) - Something all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise to you, somethin' great will come of it. ( Benjamin Mee )

3. Tuck Everlasting (2002) - Dont be afraid of death. Be afraid of unlived life. ( Angus Tuck )

4. Freedom Writers (2007) - You are the heroes.You are the heroes every day. ( Miep Gies )

5.  The legend of 1900 (1998) - Cred ca oamenii de pe uscat pierd o groaza de timp intrebandu'se de ce. Vine iarna si de abia asteptati vara. Vine vara si traiti sub amenintarea iernii. Tot timpul urmariti vreun loc indepartat unde nu te afli si unde este intotdeauna vara. Nu'mi suna bine. ( T.D. Lemon 1900 )

6. Peaceful Warrior (2006) - Everyone wants to tell you what to do and what's good for you. They don't want you to find your own answers, they want to believe theirs. I want you to stop gathering informations from the outside and start gathering it from the inside.
-- Life has 3 rules: Paradox.: Life is a mistery..Don't waste time tryin' to figure it out; Humour... Keep a good sens of humour, especially about yourself. It's a strengh beyond all measure; and Change .. Know that nothing stays the same. (Socrates)

7. Zorba the greek (1964) - Life is trouble. Only death is not. To be alive is to undo your belt and look for trouble. ; If a woman sleeps alone, its putt a shame on all men; I'am not a man ? And is a man not stupid ? I'am a man, so I married. Wife, children, house, everything. The full catastrophe. ( Zorba ) :)

8. La vita e bella (1997) - You're serving. You're not a servant. Serving is a supreme art. God is the first servant. God serves men but he's not a servant to men. ( Eliseo Orefice )

9. Mar Adentro (2004) - Love is an impulse. You can't rationalize it. ( Rosa )

10. The great debaters (2007) - ''Who is the judge ? - The judge is God. - Why is he God ? - Because He decides who win or loses. Not my opponent. - Who is your opponent ? - He does not exist. - Why he doesn't exist ?? - Because he is a mere dissenting voice of the truth I speak !'' ( Mlevin Tolson & debaters )
'' St. Augustine said: '''An unjust law is not law at all. Which means I have a right, even a duty to resist. With violence or civil disobedience. You should pray I choose the latter.'' ( James Farmer Jr. )


11. Anna Karenina (2012) - You cant ask WHy about love. ( Vronsky )

Deocamdata, atat. O sa mai completez, pe parcurs.